Wie ben ik?

Mijn naam is Maarten Roos, en ik ben de oprichter van hondenuitlaatservice Takkiedogcare. Al mijn hele leven ben ik gek op dieren. Het is dan ook altijd al mijn droom geweest om van het werken met dieren mijn beroep te maken.


Zelf heb ik jarenlang samen met mijn Mechelse herder, Gino, de hondensport bedreven. Hij is in 2015 overleden, na 12 mooie jaren. Door al die jaren training had ik zelf al veel kennis opgedaan in de omgang met honden en dat helpt mij nog dagelijks bij alle diensten die wij met Takkiedogcare aanbieden.

Door het plezier dat ik aan de hondersport beleefde en de onvoorwaardelijke liefde die ik van mijn hond kreeg, is het idee ontstaan om van het werken met honden mijn beroep te maken. Ik wist ook al dat er veel behoefte is aan begeleiding van hondeneigenaren, op het gebied van uitlaten en coaching. En zo is het idee om met een hondenuitlaatservice te starten geboren. 

Bij de Martin Gaus academy heb ik de opleiding gedaan om Hondenuitlaatservice Takkiedogcare te kunnen starten. Deze zeer brede opleiding is speciaal voor uitlaatservices ontwikkeld en bestaat uit 4 modules. Tijdens de opleiding heb ik de volgende certificaten behaald.

Rassenkennis
Hierin worden de 10 rasgroepen, hun oorsprong en karakter behandeld. Van elke rasgroep worden enkele rassen nader toegelicht: welke specifieke gedragskenmerken horen bij dit ras, en waar je als uitlater dus rekening mee moet houden. Centraal staat de interactie tussen hondenuitlater en de hond, en de omgang van de diverse rastypes onderling.


Gedragsherkenning & roedelgedrag
In dit gedeelte van de opleiding wordt dieper ingegaan op rangen en standen in de roedel: hoe werkt een roedel van nature en wat zijn de verschillen, hoe bevestig je je eigen rang zonder dwang? Daarnaast wordt aandacht besteed aan wat te doen bij gevechten en hoe deze te voorkomen, en hoe om te gaan met voorbijgaande honden en bazen. Wat voor invloed heeft je eigen houding ten opzichte van de groep? Hoe houd je de aandacht? Daarnaast wordt er ingegaan op specifieke problemen zoals jagen, blaffen aan de lijn, trekken aan de lijn, angst (in de bus en buiten) en agressie.


Honden EHBO
Dit onderdeel van de opleiding verstrekt u alle informatie die u dient te weten met betrekking tot de basisgezondheidszorg, zoals kennelhoest, kreupelheden, oor- en oogontstekingen, het acuut verzorgen van (bijt)wonden, diarree/braken, gif/vergiftigingen, teken verwijderen, entingen, gevaren voor pups en jonge honden etc.


Bedrijfsvoering
Hierin wordt behandeld: Hoe maak je een goed ondernemersplan? Hoe zet je een goede administratie op? Indienen van eventuele aanvragen voor leningen en vergunningen bij gemeentes, hoe en waar te adverteren, het opzetten van een goed marketingplan.

De volgende onderwerpen zijn ook uitgebreid aan bod gekomen: veilig hondenvervoer, de eisen aan een uitlaatgebied, de intake met de cliënt, de wederzijdse rechten en plichten, wetten die van belang zijn voor hondenuitlaters, aansprakelijkheden en verzekeringen, algemene voorwaarden, etc. besteed aan wat te doen bij gevechten en hoe deze te voorkomen, en hoe om te gaan met voorbijgaande honden en bazen. Wat voor invloed heeft je eigen houding ten opzichte van de groep? Hoe houd je de aandacht? Daarnaast wordt er ingegaan op specifieke problemen zoals jagen, blaffen aan de lijn, trekken aan de lijn, angst (in de bus en buiten) en agressie.


Later hebben wij onze diensten uitgebreid met puppytraining en gedragscoaching nadat ik de opleiding tot gedragscoach via de connectiemethode van Geert de Bolster succesvol had afgerond.