Heel vaak krijg ik de vraag waarom ik nou precies de privé-puppycursus geef en geen ‘gewone’ groepslessen voor pups. Deze keuze heb ik vooral gemaakt omdat ik veel voordelen zie in eerst te beginnen met een privécursus . Hieronder de belangrijkste redenen en vragen op een rijtje.

Je pup leren kennen

Je bent in het begin nog druk bezig om je kleine pup te leren kennen. Weten wat je wel en niet moet doen met je pup en hoe je de opvoeding en training het beste kunt aanpakken. Daarnaast is niet elke hond hetzelfde en dat wat goed werkt voor jou en jouw pup is misschien een hele andere aanpak dan hoe bijvoorbeeld de buurman het met zijn hond doet. Ik wil graag dat je eerst precies weet hoe jouw pup met jou werkt, voordat je je gaat richten op alle andere mogelijkheden. Tijdens de privé-puppylessen werken we dus ook specifiek aan de band die jij met je hond moet gaan opbouwen. En elke hond, maar ook elke baas, heeft daar een andere aanpak bij nodig. Daarnaast kunnen we door één op één te werken ook dieper ingaan in de opvoeding en niet alleen de training.

Afleiding

Daarnaast is het zo dat alle training het beste geoefend kan worden bij zo min mogelijk afleiding. De eerste stap die je zet om een oefening aan te leren is door deze in huis te oefenen, dan in de tuin en dan pas tijdens je wandeling en op de drukkere plaatsen. Zo bouw je op naar steeds meer afleiding. Mocht je ervoor kiezen om de eerste privélessen aan huis te doen, dan voorkom je de afleidingen die andere honden of andere omgevingen met zich meebrengen. Zo kunnen jij en je pup zich prima concentreren op de eerste lessen en oefeningen, en voorkom je frustratie bij jezelf en bij je jonge pup.

Socialisatie

Nou weet ik dat de privélessen qua puppycursus nogal nieuw zijn en veel mensen hebben hier een vertekend idee van. Vooral omdat wij allemaal ingeprent krijgen dat onze jonge pup zo snel mogelijk allerlei honden moet ontmoeten om zo een stabiele, gezellige hond te worden die goed gesocialiseerd is met vreemde honden. Nou klopt dit deels ook. 

Maar waar het meestal verkeerd gaat zijn de negatieve ervaringen. 

Heel belangrijk is, is dat er iemand bij is die de honden zo nodig coacht richting het juiste spelgedrag. We hebben namelijk zoveel rassen en zoveel soorten honden die ook allemaal op een andere manier met elkaar spelen, dat het heel moeilijk is voor jonge pups hier een onderscheid in te maken. Dit onderscheid moeten ze ook leren. Leer grote hond goed om te gaan met kleine hondjes, en wat leuk spel is voor beide partijen. Maar leer dus ook je kleine hondje om te gaan met grote honden. Selecteer dus gewoon de honden waarmee je je hond laat spelen. Of dit nou kleine, middelgrote of grote honden zijn. Een goede sociale hond is een leuke speelkameraad en zorgt voor vele positieve ervaringen bij je jonge pup!

En de socialisatie heb je ook zelf in de hand. Eén keer per week naar de hondenschool gaan om je jonge hond te laten wennen aan andere honden, mensen en dingen is helaas niet genoeg. Vooral in het begin is het belangrijk dat je zelf zorgt voor een goede socialisatie van je pup!-- Dus neem je hond  nadat ie vertrouwd is geraakt met het baasje en zijn omgeving --mee waar wat kan en zorg dat hij/zij zoveel mogelijk  positieve indrukken krijgt van de wereld waar wij in leven.

Basisoefeningen 

Alle basisoefeningen komen aan bod bij de privé puppycursus. Zoals de zit, af, blijf, hier komen, lijn lopen, algemene opvoeding . Al deze oefeningen zijn van belang om van je hond een gezellige huishond te maken. Ook beginnen we waar dit kan aan het apporteer werk, correct spelen met je hond.  Dit allemaal om de relatie met je hond zo goed mogelijk te maken en te houden! Graag wil ik dat je samen met je hond een team wordt. Samen dingen ondernemen, wandelingen maken en lol hebben is daarbij erg belangrijk! Het voordeel van deze cursus is ook dat, mocht je dingen willen oefenen of erg belangrijk vinden, we gelijk aan de slag kunnen met deze oefening, in plaats van dat we een standaard les moeten volgen.

 

Wie mag er trainen met onze pup?

 Het hele gezin meedoen tijdens de privélessen. Dat zie ik juist graag omdat zo iedereen weet wat hij of zij met hun jonge hond mag doen. Want wat de pup wel bij de kinderen doet, doet hij misschien niet bij de volwassenen in het gezin en andersom. Hoe kan iedereen hier anders mee omgaan? En waarom wil hij dat niet bij mij? Dit zijn goede vragen die gemakkelijk te beantwoorden zijn tijdens privélessen. Natuurlijk is iedereen ook welkom tijdens de groepslessen, maar dan is het lastiger om alle individuele vragen te beantwoorden.

Hoe verloopt deze cursus?

In de meeste gevallen adviseer ik om 4 privélessen te nemen om de basis puppycursus gehad te hebben. Hierin leer je je jonge hond kennen en alle basisoefeningen. De lessen zijn het beste om de week te nemen. Dit omdat er veel informatie op je afkomt over de opvoeding en training van je hond. Maar ook omdat ik begrijp dat je niet elke week evenveel tijd hebt om het ‘huiswerk’ te doen. Na deze 4 privélessen adviseer ik om eerst verder te gaan met de informatie die je hebt. Maak dit eigen. Dan, wanneer de jonge hond rond 5 à 6 maanden oud is, kun je op nieuw lessen nemen.

Weetjes:

 

Leert een pup van andere pups die ook nog moeten leren?

Leert een pup als ie afgeleid wordt?

Waarom doet mijn pup wat ie doet? ben je benieuwd? meld je dan aan...

 

 

 

 

 

 Tijdens het maken van deze site las ik over een onderzoek dat heeft aangetoond dat het hebben van een huisdier goed is voor onze fysieke en geestelijke gezondheid. Laten we ervoor zorgen dat het voor het beiden geldt. Dat het voor honden goed is en blijft dat ze bij ons wonen. Ze zijn maar zo kort bij ons, laat die periode dan ook een feestje voor ze zijn.