Waarom privé training en geen groepslessen

Waarom privé?

Ik krijg heel vaak de vraag waarom ik nou precies privé puppy training geef en geen "gewone" groepslessen voor pups. Ik zie veel meer voordelen in het starten met het trainen van een pup in een veilige omgeving, zonder extra afleiding. Ik heb deze keuze vooral gemaakt met onderstaande redenen in het achterhoofd.


Socialisatie 

Veel mensen geven zich op voor groepslessen omdat vaak gedacht wordt dat het de socialisatie en omgang met andere honden ("ze spelen zo leuk met elkaar") bevordert maar daar ontbreekt het juist nog wel eens aan. Een pup krijgt de nodige vaardigheden al in het nest mee van broertjes en zusjes en uiteraard van de moeder. In tegenstelling tot kinderen hebben honden geen jarenlange supervisie en socialisatie nodig om deze vaardigheden onder de knie te krijgen. Natuurlijk zijn deze vaardigheden essentieel voor een gezonde ontwikkeling van een hond maar honden leren niets van honden die ook moeten leren tijdens groepslessen.


Nu weet ik dat een privé puppy training een vrij nieuwe benadering is voor het trainen van je pup en veel mensen hebben hier een vertekend beeld van. De meeste puppycursussen worden in grote groepen gegeven. De suggestie wordt daarmee gewekt dat de pup zo snel mogelijk allerlei honden moet ontmoeten om zo een stabiele, gezellige hond te worden die goed gesocialiseerd is met vreemde honden. Dit klopt deels, maar waar het meestal verkeerd gaat zijn de negatieve ervaringen die een pup opdoet in een grote groep met meer puppies en alle daarbij horende afleiding. Het socialiseren, wat deelname aan groepslessen in de volksmond zou toevoegen, wordt daardoor heel moeilijk gemaakt.


Wat heel belangrijk is, is dat er iemand is die de honden coacht richting het juiste spelgedrag. We hebben namelijk zoveel hondenrassen die ook allemaal op een andere manier met elkaar spelen, dat het heel moeilijk is voor jonge pups hier een onderscheid in te maken. Dit onderscheid moeten ze ook leren. Leer een grote hond goed om te gaan met kleine hondjes, en leer ze wat leuk spel is voor beide partijen. Maar leer dus ook je kleine hondje om te gaan met grote honden. Selecteer dus gewoon de honden waarmee je je hond laat spelen. Of dit nou kleine, middelgrote of grote honden zijn. Een sociale hond is een leuke speelkameraad en zorgt voor vele positieve ervaringen bij een pup! Socialisatie van de pup heb je hiermee ook zelf in de hand.


Eén keer per week naar de hondenschool gaan om je jonge hond te laten wennen aan andere honden, mensen en allerlei afleidingen is helaas niet genoeg. Vooral in het begin is het belangrijk dat je zelf zorgt voor een goede socialisatie van je pup! Dus neem je hond, nadat ie vertrouwd is geraakt met zijn baasje en zijn nieuwe woonomgeving, mee waar dat kan en zorg dat hij/zij zoveel mogelijk positieve indrukken krijgt van de wereld waarin wij leven.


Je pup leren kennen
Je bent in het begin druk bezig om je pup te leren kennen. Weten wat je wel en niet moet doen met je pup en hoe je de opvoeding en training het beste kunt aanpakken. Daarnaast is niet elke hond hetzelfde en dat wat goed werkt voor jou en jouw pup is misschien een hele andere aanpak dan hoe bijvoorbeeld de buurman het met zijn hond doet. Ik wil graag benadrukken dat je eerst ontdekt hoe jouw pup met jou werkt, voordat je je gaat richten op alle andere mogelijkheden. Tijdens de privé-puppy training werken we dus ook specifiek aan de band die jij met je hond moet gaan opbouwen. En elke hond, maar ook elke baas, heeft daar een andere aanpak bij nodig. Daarnaast kunnen we door één op één te werken ook dieper ingaan op de opvoeding en niet alleen op de training.


De ervaring leert dat probleem gedrag van honden in een later stadium begonnen kan zijn tijdens de puppylessen waar meerdere pups tegelijk les krijgen en mogen "SPELEN" met elkaar.


Stel jezelf eens de volgende vragen:


  • Leert een pup van andere pups die ook nog moeten leren?
  • Leert een pup als ie afgeleid wordt?
  • Waarom doet mijn pup wat ie doet?


Ben je nieuwsgierig geworden? meld je dan aan...


Tijdens het maken van deze website las ik de resultaten van een onderzoek dat heeft aangetoond dat het hebben van een huisdier goed is voor onze fysieke en geestelijke gezondheid. Laten we er samen voor zorgen dat dat voor beiden geldt. Laten we heel hard ons best doen om onze hond de best mogelijke verzorging en begeleiding te geven die ze verdienen. Ze zijn maar zo kort bij ons, laat die periode dan ook een feestje voor ze zijn.